kosten verklaring van erfrecht
Inleiding verklaring van erfrecht
Als iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Naast het regelen van de uitvaart moeten er ook allerlei andere zaken geregeld worden. Denk hierbij aan het opzeggen van abonnementen, het verkopen van een huis en allerlei financiële zaken. We hebben hier een handig stappenplan voor ontwikkeld.
In dit artikel vertellen we je alles over de verklaring van erfrecht. Dit is een heel belangrijk document in de afhandeling van een testament.
Wat is een verklaring van erfrecht?
Een belangrijk document in de afwikkeling van de nalatenschap is de verklaring van erfrecht. Dit wordt ook wel akte van erfrecht, bewijs van erfrecht of verklaring nalatenschap genoemd. Een verklaring van erfrecht is een document van de notaris waarin staat wie de erfgenamen zijn. Als er een executeur is aangewezen wordt deze ook in de verklaring van erfrecht opgenomen.
In de verklaring van erfrecht staat wie handelingen mag doen voor de afwikkeling van de nalatenschap. Bijvoorbeeld het doen van betalingen. Met de verklaring kan de bank de rekening van de overledene vrijgeven aan de erfgenamen. Ook voor pensioenuitkeringen voor de partner is vaak zo’n verklaring van erfrecht nodig.
Wat kost een verklaring van erfrecht bij de notaris?
Wanneer je een verklaring van erfrecht nodig hebt, kan je deze laten opstellen door een notaris. De kosten van een bewijs van erfrecht kunnen variëren per notaris en zijn afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap. Over het algemeen kan je rekening houden met een bedrag tussen de 325 en 700 euro voor het opstellen van een verklaring van erfrecht.
Dit lijkt misschien veel, maar het is belangrijk om te beseffen dat het opstellen van een verklaring van erfrecht een ingewikkeld proces kan zijn waarbij veel juridische en fiscale aspecten komen kijken.
Bij Thuisnotaris is het starttarief voor een verklaring van erfrecht € 375,- . Je kunt de verklaring van erfecht online aanvragen. De totale kosten van het opstellen zijn ook bij ons situatie gebonden. O.a. het aantal erfgenamen, leges, wel/ geen woning bepalen de kosten en de doorlooptijd. We kunnen je snel een indicatie geven op het moment dat je ons aanvraagformulier hebt ingevuld.
Wie betaalt kosten verklaring van erfrecht?
In principe zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de kosten van de verklaring van erfrecht. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap en de tarieven van de notaris. De kosten van een verklaring van erfrecht worden meestal berekend op basis van de hoogte van de nalatenschap. Daarnaast kunnen er nog andere kosten in rekening worden gebracht, zoals kosten voor het opvragen van aktes en uittreksels. Het is daarom belangrijk om bij verschillende notarissen offertes op te vragen om zo de kosten te kunnen vergelijken.
Wanneer is een verklaring van erfrecht nodig?
Als erfgenaam om executeur moet je na het overlijden allerlei handelingen uitvoeren uit naam van de overledene. Vaak vragen bijvoorbeeld banken bewijs dat jij degene bent met wie zij zaken mogen doen. Bij eenvoudige handelingen is vaak een kopie van de akte van overlijden voldoende. Bij zaken met een groter financieel belang kan er om een verklaring van erfrecht worden gevraagd. De banken hebben op een speciale website opgeschreven of en wanneer zij een verklaring vragen. Let op: dit is een richtlijn en banken kunnen hiervan afwijken. De bank heeft een verklaring van erfrecht nodig om zeker te weten aan wie zij moet betalen.
Een verklaring van erfrecht is wel altijd nodig als er sprake is van een eigen woning. Het Kadaster vraagt om deze verklaring om de registratie van het eigendom te wijzigen. Een juiste vermelding van de eigendom is noodzakelijk om het onroerend goed te kunnen verkopen.
Hoe kan je een verklaring van erfrecht aanvragen?
Een verklaring van erfrecht moet altijd worden aangevraagd via de notaris. Dit hoeft niet per se een notaris in de buurt te zijn. De werkzaamheden kunnen op afstand plaats vinden. Het hoeft ook niet de notaris te zijn waar het testament is gemaakt. Je kunt voor zelf contact zoeken met een notaris. Maar je kunt ook direct hier je verklaring van erfrecht online aanvragen. We stellen je dan een aantal vragen in ons formulier. De notaris gaat hier direct mee aan de gang.
Wat staat er in een verklaring van Erfrecht?
In de akte vindt je vaak de volgende informatie:
- namen van de erfgenamen,
- de vermelding of er wel of geen testament was,
- of de overledene getrouwd was,
- wie bevoegd is om de nalatenschap te beheren en erover te beschikken
- wie verantwoordelijk is voor de erfenis en afwikkeling ervan en
- eventueel aanvullende informatie over de erfenis en erfgenamen.
Hoe lang duurt ontvangen verklaring van erfrecht?
Gemiddeld duurt het ongeveer twee tot zes weken bij voordat je de akte van erfrecht ontvangt. Dit is bij alle notarissen het geval. Het kan langer duren als er bijvoorbeeld veel erfgenamen zijn. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van een akte van erfrecht.
Het opstellen van de verklaring van erfrecht kan even duren omdat de notaris onderzoek moet doen. De notaris moet verschillende stappen uitvoeren:
- Onderzoeken of er een testament is en wat de laatste versie is.
- Inhoudelijk beoordelen van het testament.
- Onderzoeken in de openbare registers of de overledene kinderen had en/of een partner.
- Zijn er geen kinderen en/of partner, of is er al een kind eerder overleden? De notaris gaat nu op onderzoek naar andere erfgenamen.
- Contact opnemen met de executeur om te vernemen of de executeur de benoeming wil aanvaarden.
- Contact opnemen met de erfgenamen om te vernemen of zij hun erfenis aanvaarden.
- Opstellen verklaring van erfrecht, controleren van alle gegevens en passeren van de akte.
- Indien nodig schrijft de notaris de akte in bij het Kadaster.
Regel je Verklaring van Erfrecht online
Regel bij ons online een Verklaring van Erfrecht! Hoe werkt het?
- Vul vrijblijven het aanvraagformulier in
- Binnen één werkdag neemt een van de notarissen uit ons netwerk contact met je op om je een prijsindicatie te geven
- Ben je hiermee akkoord dan onderteken je de offerte
- Je stuurt alle benodigde gegevens en documenten op
- Onze notaris gaat slag en stelt de akte op
Iemand overleden?
Hulp bij afwikkeling van een nalatenschap
Thuisnotaris heeft een netwerk van specialisten om zich heen die je snel en deskundig verder helpen. En daarbij een zeer scherp tarief hebben.