Levenstestament

Legaat aan derden

Legaat aan derden: uitleg filmpje

In een testament kan je ervoor kiezen om een legaat aan derden op te nemen. Hiermee kan je specifieke bezittingen of geldbedragen nalaten aan iemand die niet direct erfgenaam is. Denk hierbij aan een sieraad, kunstwerk of auto. Of bijvoorbeeld een geldbedrag aan die lieve buurvrouw waarmee je een goede band hebt.

Met een legaat aan derden kan je er voor zorgen dat je bezittingen terechtkomen bij individuen of goede doelen die belangrijk voor je zijn.

Iemand die een legaat ontvangt wordt de legataris genoemd. Deze persoon is geen erfgenaam.

Voordelen van een legaat aan derden

Een legaat aan derden in een testament biedt diverse voordelen. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen besproken:

Persoonlijke voorkeur toepassen met een legaat

Een legaat stelt je staat om je persoonlijke voorkeuren uit te drukken door specifieke bezittingen of geldbedragen na te laten aan personen of goede doelen. Dit geeft je de mogelijkheid om je waardering, genegenheid of dankbaarheid te tonen aan mensen die je na aan het hart liggen.

Voorkomen van conflicten met een legaat

Een legaat kan ook bijdragen aan het voorkomen van mogelijke conflicten geschillen tussen erfgenamen. Door duidelijke instructies in het testament op te nemen over specifieke legaten kan je onduidelijkheden voorkomen. Een legaat aan derden kan de emotionele spanningen verminderen die gepaard kunnen gaan met de verdeling van de nalatenschap.

Goede doelen ondersteunen met een legaat

Een legaat aan een goed doel is een prachtige manier om iets terug te geven aan de samenleving. En om ondersteuning te bieden aan een zaak of organisatie die de je nauw aan het hart ligt. Je kunt zo een positieve impact hebben op het leven van anderen, zelfs na hun overlijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan liefdadigheidsorganisaties, culturele instellingen, onderwijsinstellingen tot organisaties die zich inzetten voor milieubescherming of medisch onderzoek. Lees meer over nalaten aan goede doelen.

Erfbelasting besparen met een legaat

Als je een goed doel ondersteunt met een legaat kan dat tot een besparing van erfbelasting leiden. Goede doelen (met een officiele ANBI status) hoeven namelijk geen erfbelasting te betalen.

Nadelen van een legaat aan derden

Aan een legaat aan derden kunnen ook enkele nadelen zitten. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn.

Legaat aan persoon: lagere vrijstelling erfbelasting

Iemand die je legateert is geen erfgenaam. Dat betekent dat deze persoon vaak ook meer erfbelasting moet betalen dan een erfgenaam. Lees hier meer over erfbelasting.

Legaat direct opeisbaar

Als er niets anders is bepaald in het testament, is het legaat direct na het overlijden opeisbaar. Dat geldt niet voor een legaat van een geldsom: dit legaat is pas zes maanden na het overlijden opeisbaar. Dit kan in sommige gevallen tot scheve gezichten leiden. Bijvoorbeeld als je nog een partner en kinderen hebt. De kinderen kunnen namelijk niet direct over hun erfenis beschikken.

Legaat kan tot onbegrip leiden

Het kan voorkomen dat erfgenamen niet blij zijn met het legaat. Dit gaat namelijk ten koste van hun deel. Natuurlijk ben jij degene die bepaalt wat er met je geld gebeurt. We adviseren je om goed te omschrijven waarom je voor een legaat kiest.

Positie van een legaat ten opzichte van erfgenamen

Een legaat aan derden in een testament heeft een bijzondere positie ten opzichte van de aanspraken van wettelijke erfgenamen. In feite wordt een legaat doorgaans prioriteit gegeven en eerst uitgekeerd voordat de erfgenamen hun erfdeel ontvangen.

Wettelijke erfgenamen zijn personen die volgens de wet recht hebben op een deel van de nalatenschap van de erflater, meestal gebaseerd op familiebanden en bloedverwantschap. Ze hebben recht op een bepaald erfdeel, tenzij de erflater via een testament andere bepalingen maakt. Wanneer een legaat aan derden in een testament is opgenomen, heeft dit legaat voorrang op de aanspraken van de erfgenamen. Het legaat wordt eerst uitgekeerd en vervolgens wordt het resterende deel van de nalatenschap verdeeld onder de erfgenamen.

Met andere woorden, het legaat aan derden vormt een specifieke toewijzing binnen de nalatenschap die voorrang heeft op de aanspraken van de erfgenamen. Dit biedt erflaters de mogelijkheid om specifieke bezittingen of geldbedragen toe te kennen aan de begunstigden van het legaat, voordat de erfgenamen hun erfdeel ontvangen.

Legaat vrij van recht

Over het algemeen zijn de ontvangers van het legaat verantwoordelijk voor het betalen van de eventuele erfbelasting. De begunstigden ontvangen het legaat en zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor het betalen van de belastingen die daarmee gepaard gaan. Zij moeten de benodigde belastingaangiften indienen en eventuele verschuldigde belastingen betalen aan de belastingdienst.

Als een legaat vrij van recht is opgenomen in een testament, betekent dit dat de ontvanger zelf géén belasting hoeft te betalen over het ontvangen legaat. In dat geval wordt de belasting uit de nalatenschap zelf betaald, voordat het legaat wordt uitgekeerd. De overige erfgenamen betalen dan eigenlijk de belasting. De begunstigde ontvangt het legaat netto, zonder dat er belasting op wordt ingehouden.

Conclusie

In dit artikel hebben we de werking, voordelen en nadelen van een legaat aan derden besproken. Met een legaat aan derden kan je er voor zorgen dat je bezittingen terechtkomen bij individuen of goede doelen die belangrijk voor je zijn.

Een legaat kan conflicten tussen erfgenamen helpen voorkomen door duidelijke instructies op te nemen in het testament.

Een legaat kent verschillende voordelen en nadelen. Je kunt ook goede doelen legateren. Deze betalen geen erfbelasting.

Bij Thuisnotaris helpen we je graag aan een passend testament waarin jouw wensen met betrekking een legaat aan derden worden vastgelegd. Bij ons kan je gratis je testament verkennen en een goed leesbaar verslag downloaden. Als je het testament vervolgens rechtsgeldig wil laten maken bij een notaris krijg je bij ons het scherpste tarief in de markt.

Begin direct

Regel jouw testament met Thuisnotaris

Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.

Testament maken Verken gratis, download gratis,
rond af voor €275 per testament