ErfbelastingAfwikkeling nalatenschapTestament

Kindsdeel uitbetalen na verkoop huis

Inleiding

Ben je bezig met het opstellen van een testament en heb je kinderen? Dan is het belangrijk om te weten hoe het kindsdeel werkt. Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar de kinderen recht op hebben. Veel mensen vragen zich af of het kindsdeel belastingvrij is, of de langstlevende het kindsdeel kan uitbetalen en hoe lang een kind zijn of haar kindsdeel kan opeisen. In deze artikel zullen we deze vragen beantwoorden en meer informatie geven over het uitbetalen van het kindsdeel na de verkoop van een huis.

 

Wat is het kindsdeel?

Het kindsdeel is een deel van de erfenis waarop de kinderen van de overledene recht hebben. Als er geen testament is erven je partner (alleen wanneer gehuwd of geregistreerd partnerschap) en je kinderen allemaal een gelijk deel van de nalatenschap. Als je dus een partner hebt en één kind erven zij dus allebei een 1/2 deel. In dit geval is het kindsdeel de helft van de erfenis. Als je een partner hebt en twee kinderen dan erft ieder 1/3e deel. Het kindsdeel is dan een derde.

Het kindsdeel komt uit de volledige nalatenschap. Dit kunnen dus spullen, een deel van een huis of spullen zijn.

In de wet is er voor gezorgd dat de partner goed achterblijft. De kinderen krijgen daarom nog niets als de partner nog leeft. Het kindsdeel wordt omgezet in een geldvordering die opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende ouder. Het is belangrijk om te weten dat het kindsdeel pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende ouder. Je leest hieronder welke uitzonderingen er zijn.

 

Wat is de legitieme portie?

In een testament kan je afwijken van de verdeling zoals die hierboven is beschreven. Je kunt een kind ook onterven in een testament. Maar ook hier zorgt de wet voor een stukje bescherming. Een kind houdt namelijk altijd recht op de legitieme portie. Dit is de helft van wat het kind zou hebben gekregen als er geen testament zou zijn. Dus de helft van het kindsdeel.

Het kind moet de legitieme portie zelf opeisen. Als het kind dat niet doet binnen de hiervoor geldende termijn gaat de erfenis naar de andere erfgenamen. De legitieme portie bestaat uit een geldbedrag. Een kind dat is onterft kan dus geen spullen of andere bezittingen opeisen.

 

Is kindsdeel belastingvrij?

Het kindsdeel is een deel van de erfenis dat toekomt aan de kinderen van de overledene. Maar hoe zit het eigenlijk met de belasting op het kindsdeel?

Het kindsdeel is belastingvrij tot een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt de vrijstelling genoemd. Het vrijgestelde bedrag verschilt per relatie tot de overledene en wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid.

Als de partner nog leeft krijgen de kinderen nog geen geld maar een vordering op deze langst levende ouder. De ouder is dan ook degene die alle erfbelasting moet betalen. De langstlevende echtgenoot heeft het recht heeft om het vermogen van de overledene te gebruiken en de vruchten hiervan te ontvangen.

Kleinkinderen hebben ook een vrijstelling voor erfbelasting. Door kleinkinderen in het testament op te nemen kun je erfbelasting besparen.

 

Wanneer wordt het kindsdeel opeisbaar?

Zolang de partner nog leeft is het kindsdeel niet direct opeisbaar. Pas als de langstlevende (stief)ouder is overleden of als er een andere situatie voordoet die in de wet of het testament staat omschreven wordt het kindsdeel opeisbaar. Lees hier meer over het opeisen van een kindsdeel

 

Kindsdeel uitbetalen na verkoop huis

Wat als de langstlevende ouder het huis verkoopt en er geld vrijkomt? Kan het kindsdeel dan worden uitbetaald?

Het antwoord is ja, het kindsdeel kan worden uitbetaald na verkoop van het huis van de overledene. Dit kan echter alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

  • Er moet sprake zijn van een testament waarin deze optie is vastgelegd.
  • De langstlevende ouder moet toestemming geven voor de uitbetaling.
  • Er moet voldoende geld beschikbaar zijn om het kindsdeel uit te betalen.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen de erfgenamen het kindsdeel uit laten betalen. Het is hierbij wel belangrijk om te realiseren dat het kindsdeel een vordering wordt op de langstlevende ouder. Dit betekent dat de langstlevende ouder deze schuld moet betalen aan de erfgenamen. Als de langstlevende ouder niet voldoende geld heeft om het kindsdeel uit te betalen, dan kan dit leiden tot problemen.

Het is daarom verstandig om bij het opstellen van een testament rekening te houden met de mogelijkheid om het kindsdeel uit te laten betalen na verkoop van het huis.

Belangrijk om te weten is dat het kindsdeel uitbetalen na verkoop van het huis niet altijd de beste optie is. Het kan zijn dat het beter is om het kindsdeel pas na het overlijden van de langstlevende ouder uit te betalen, bijvoorbeeld om fiscale redenen.

 

Hoe lang kun je je kindsdeel opeisen?

Als erfgenaam heb je recht op een kindsdeel. Maar hoe lang kun je dat kindsdeel opeisen? Het antwoord daarop is dat je in principe 20 jaar de tijd hebt om je kindsdeel op te eisen. Dit wordt ook wel de verjaringstermijn genoemd.

De verjaringstermijn gaat in op het moment dat de erflater is overleden en je erfgenaam bent geworden. Je moet het kindsdeel dus binnen 20 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als je het kindsdeel wilt opeisen.

Het kan zijn dat er in het testament of de erfenisafwikkeling andere afspraken zijn gemaakt over de verjaringstermijn voor het kindsdeel. In dat geval gelden deze afspraken. Het is dus altijd verstandig om het testament goed te bestuderen of advies in te winnen bij een notaris of erfrecht specialist.

Als je het kindsdeel wilt opeisen, is het aan te raden om dit schriftelijk te doen en dit goed te documenteren. Het kan namelijk voorkomen dat de andere erfgenamen niet willen meewerken aan de uitkering van het kindsdeel. In dat geval kun je juridische stappen ondernemen en zal de documentatie van het opeisen van het kindsdeel als bewijs dienen.

 

Kan een ouder het kindsdeel opmaken?

In principe kan een ouder het kindsdeel opmaken, maar dit is aan bepaalde voorwaarden en beperkingen verbonden. De ouder moet namelijk de beschikking hebben over het kindsdeel en mag dit niet doen op een manier die in strijd is met de wettelijke regels.

Een ouder kan het kindsdeel bijvoorbeeld opmaken door een schenking te doen aan een ander persoon. Dit mag alleen als de schenking niet leidt tot benadeling van de rechten van de andere erfgenamen, zoals de andere kinderen. Als een ouder bijvoorbeeld een groot deel van het vermogen wegschenkt aan één kind, kan dit leiden tot benadeling van de andere kinderen en kan dit juridische consequenties hebben.

Een ouder kan het kindsdeel ook opmaken door een gift te doen die ten laste komt van het kindsdeel. Dit mag echter alleen als de gift in verhouding staat tot de omvang van het kindsdeel en als de andere erfgenamen hierdoor niet benadeeld worden.

Het is belangrijk om te weten dat als een ouder het kindsdeel opmaakt op een manier die in strijd is met de wettelijke regels, de andere erfgenamen dit kunnen aanvechten. Als zij van mening zijn dat zij benadeeld zijn door de handelingen van de ouder, kunnen zij de rechter vragen om de handelingen te vernietigen en de nalatenschap opnieuw te verdelen.

In het geval dat een ouder niet in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen, bijvoorbeeld vanwege dementie, kan het kindsdeel niet door de ouder opgemaakt worden. In dat geval wordt er vaak een bewindvoerder aangesteld om de belangen van de ouder te behartigen en ervoor te zorgen dat het kindsdeel niet op onrechtmatige wijze wordt opgemaakt.

 

Hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap?

Als iemand overlijdt moet er veel geregeld worden. Naast het regelen van de uitvaart moeten er ook allerlei andere zaken geregeld worden. Dit varieert van hele praktische zaken tot complexe financiële zaken.

Een van die financiële zaken is het doen van aangifte van de erfbelasting. Dit is een formele en complexe aangelegenheid. Het is hierbij belangrijk om:

  • de waarde van de erfenis goed vast te stellen;
  • de juiste verdeling te maken;
  • de juiste keuzes in het testament te maken.

Thuisnotaris kan je helpen met het doen van de aangifte erfbelasting. En met het uitvoeren van de juiste stappen die daar aan voorafgaan.

 

Testament opstellen?

Wil je graag meer informatie over het opstellen van een testament en het regelen van het kindsdeel?

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

Onze werkwijze onderscheidt zich doordat we altijd een persoonlijk controle gesprek met je hebben om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

 

Begin direct

Regel jouw testament met Thuisnotaris

Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.

Testament maken Verken gratis, download gratis,
rond af voor €275 per testament