Wat is je kindsdeel opeisen?
Introductie
Het kindsdeel bij een erfenis is een onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen bij het verdelen van een nalatenschap. Maar wat is het kindsdeel precies en wat zijn de mogelijkheden om het op te eisen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en ook bespreken wat het minimale kindsdeel is bij een erfenis. Het is belangrijk om deze informatie te weten, omdat het kan helpen om een eerlijke verdeling van de erfenis te realiseren en mogelijke conflicten te voorkomen. Daarnaast zullen we ook beschrijven hoe Thuisnotaris kan helpen bij het opstellen van een testament om een erfenis op de juiste manier vast te leggen.
Wat is het kindsdeel bij een erfenis?
Het kindsdeel is een deel van de erfenis waarop de kinderen van de overledene recht hebben. Als er geen testament is erven je partner (alleen wanneer gehuwd of geregistreerd partnerschap) en je kinderen allemaal een gelijk deel van de nalatenschap. Als je dus een partner hebt en één kind erven zij dus allebei een 1/2 deel. In dit geval is het kindsdeel de helft van de erfenis. Als je een partner hebt en twee kinderen dan erft ieder 1/3e deel. Het kindsdeel is dan een derde.
Het kindsdeel komt uit de volledige nalatenschap. Dit kunnen dus spullen, een deel van een huis of spullen zijn.
In de wet is er voor gezorgd dat de partner goed achterblijft. De kinderen krijgen daarom nog niets als de partner nog leeft. Het kindsdeel wordt omgezet in een geldvordering die opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende ouder. Het is belangrijk om te weten dat het kindsdeel pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende ouder. Je leest hieronder welke uitzonderingen er zijn.
Kan je altijd je kindsdeel opeisen?
Zolang de partner nog leeft is het kindsdeel niet direct opeisbaar. Pas als de langstlevende (stief)ouder is overleden of als er een andere situatie voordoet die in de wet of het testament staat omschreven wordt het kindsdeel opeisbaar.
In de wet is geregeld dat het kindsdeel in de volgende situaties opeisbaar wordt:
- De langstlevende (stief)ouder overlijdt;
- De langstlevende komt in de schuldsanering terecht
- De langstlevende ouder of stiefouder raakt failliet;
In het testament kunnen daar nog situaties aan worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan:
- Opname langstlevende (stief)ouder in een zorginstelling;
- De langstlevende ouder of stiefouder bereikt een bepaalde leeftijd bereikt;
- De langstlevende trouwt zonder het maken van huwelijkse voorwaarden die uitsluiting van iedere gemeenschap inhouden;
- Een bepaalde termijn is opnemen waarna het kindsdeel mag worden opgeëist, bijvoorbeeld vijftien jaar na overlijden;
- De langstlevende (stief-)ouder het vrije beheer over zijn vermogen verliest, zoals bij curatele
Wat is het minimale kindsdeel bij een erfenis?
In een testament kan je afwijken van de verdeling zoals die hierboven is beschreven. Je kunt een kind ook onterven in een testament. Maar hier zorgt de wet voor een stukje bescherming. Een kind houdt namelijk altijd recht op de legitieme portie. Dit is de helft van wat het kind zou hebben gekregen als er geen testament zou zijn. Dus de helft van het kindsdeel.
Het kind moet de legitieme portie zelf opeisen. Als het kind dat niet doet binnen de hiervoor geldende termijn gaat de erfenis naar de andere erfgenamen. De legitieme portie bestaat uit een geldbedrag. Een kind dat is onterft kan dus geen spullen of andere bezittingen opeisen.
Iemand overleden?
Hulp bij afwikkeling van een nalatenschap
Thuisnotaris heeft een netwerk van specialisten om zich heen die je snel en deskundig verder helpen. En daarbij een zeer scherp tarief hebben.