Huis erven bij leven ouders
Inleiding
Wanneer ouders ervoor kiezen om hun huis of bezittingen aan hun kinderen na te laten, kan een goed doordacht testament van onschatbare waarde zijn om ervoor te zorgen dat hun wensen worden gerespecteerd. Het erven van een huis van ouders bij leven kan veel vragen oproepen: Wat zijn de juridische aspecten? En welke gevolgen zitten hieraan vast?
In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van het regelen van een erfenis bij leven, de gevolgen van het overdragen van eigendom tijdens leven, de erfbelasting die gepaard gaat met een erfenis van een huis. En hoe Thuisnotaris je kan helpen om deze zaken soepel en zorgvuldig af te handelen.
Kan je een huis erven van je ouders?
Als je ouders overlijden erven de erfgenamen alle bezittingen, dus ook het huis. Het erfrecht regelt hoe de nalatenschap wordt verdeeld onder de erfgenamen. Als er kinderen zijn dan erven zij altijd. Tenzij er in een testament iets anders is vastgelegd. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld onterfd zijn. Een testament stelt ouders in staat om zelf te bepalen wie welk deel van de nalatenschap krijgt en onder welke voorwaarden.
Uitleg over het erven van een huis bij overlijden:
- Volgens het erfrecht erven kinderen in de meeste gevallen het huis van hun overleden ouders.
- Het erfrecht voorziet in een verdeling van de nalatenschap tussen de erfgenamen, waarbij de echtgenoot/partner en kinderen de belangrijkste groepen zijn. Ook wel het kindsdeel genoemd
- Een goed opgesteld testament is echter nodig om af te wijken van de standaardregels en specifieke wensen vast te leggen.
Wat zijn de gevolgen als ik tijdens leven het eigendom van de woning aan mijn kind overdraag?
Het tijdens leven overdragen van het eigendom van een woning aan een kind wordt beschouwd als een schenking. Of schenken voordeliger is dan nalaten hangt helemaal van de situatie af. Bij erfbelasting en schenkbelasting worden ongeveer dezelfde bedragen en percentages gehanteerd. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het kind vermogensbelasting gaat betalen over de woning op het moment dat het er zelf niet in gaat wonen. Daarom is het belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken.
Schenking tijdens leven en de gevolgen ervan:
- Door het schenken van de woning, wordt het kind direct eigenaar van het pand.
- Dit heeft fiscale gevolgen. Er wordt voorkomen dat er in de toekomst erfbelasting betaald moet worden. Maar er moet nu wel belasting over de schenking worden betaald en waarschijnlijk vermogensbelasting.
- Het kan echter ook betekenen dat de schenker, vaak de ouder, niet meer vrijelijk over het pand kan beschikken.
- Stel daarom altijd een schenkingsovereenkomst op
Lees verder in het artikel huis erven erfbelasting.
Hoeveel belasting betaal je over een erfenis van een huis?
Uitleg over erfbelasting en successierechten:
- Erfbelasting is de belasting die wordt geheven over de nalatenschap van een overledene die wordt verdeeld onder de erfgenamen.
- De erfbelasting is een progressieve belasting, wat betekent dat het tarief stijgt naarmate de waarde van de erfenis toeneemt.
- De hoogte van de belasting is ook afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenamen.
- Naaste familieleden kunnen mogelijk gebruikmaken van een lagere belastingvrije drempel.
Factoren die de belasting beïnvloeden:
- De totale waarde van de nalatenschap, inclusief het huis en andere bezittingen, bepaalt het belastingtarief dat van toepassing is.
- De relatie tussen de overledene en de erfgenamen, bijvoorbeeld een partner, kind, kleinkind, broer/zus of een andere verwant, heeft invloed op de vrijstelling en het belastingtarief.
- Eventuele schulden en kosten die zijn afgetrokken van de erfenis, verminderen de belastbare waarde.
Lees hier meer over de erfbelasting vrijstellingen en tarieven voor 2023
Lees hier meer over de erfbelasting vrijstellingen en tarieven voor 2024
Kun je je kind mede-eigenaar maken van je huis?
Het is mogelijk om je kind mede-eigenaar te maken van je huis door het kind een deel van de woning te schenken of het kind als mede-eigenaar op te nemen in de eigendomsakte. Dit kan verschillende voordelen met zich meebrengen, maar het is belangrijk om zorgvuldig de gevolgen van een dergelijke stap te overwegen en juridisch advies in te winnen.
Mogelijkheden om een kind mede-eigenaar te maken:
- Een veelgebruikte methode is door een schenking van een deel van de woning aan het kind te doen. Hierdoor wordt het kind mede-eigenaar van het pand.
- Een andere mogelijkheid is om het kind als mede-eigenaar op te nemen in de eigendomsakte van het huis.
Voordelen van mede-eigenaarschap:
- Mede-eigenaarschap kan een manier zijn om erfbelasting te verminderen, omdat het aandeel van het kind in de woning bij jouw overlijden niet als erfenis wordt beschouwd.
- Het kind kan al tijdens jouw leven gebruikmaken van het huis, bijvoorbeeld als hij/zij het huis wil verhuren of als vakantieverblijf wil gebruiken.
- Als je op den duur hulp of zorg nodig hebt, kan mede-eigenaarschap ervoor zorgen dat het kind medeverantwoordelijk is voor het huis en de besluitvorming.
Nadelen van mede-eigenaarschap
- Het kind wordt direct mede-eigenaar en heeft daarmee ook zeggenschap over het pand, wat conflicten kan veroorzaken als jullie het niet eens zijn over het gebruik of de verkoop van het huis.
- Bij mede-eigenaarschap moet je kind akkoord gaan met eventuele veranderingen of verkoop van het huis, wat het proces kan vertragen of bemoeilijken.
Begin direct
Regel jouw testament met Thuisnotaris
Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.
rond af voor €275 per testament