Goed doel opnemen in testament
Inleiding
Voel jij je nauw verbonden met een goed doel? Wil je zorgen dat jouw erfenis op een goede manier besteed wordt? Bij leven zou je ervoor kunnen kiezen om geld te schenken, na overlijden kun jij jouw erfenis nalaten aan een goed doel. Hoe kun je nalaten en schenken aan goede doelen vastleggen in een testament? Hoe werkt het en wat zijn de regels? In dit artikel kun je er meer over lezen.
Betekenisvol voortleven via een nalatenschap aan een goed doel
Steeds meer mensen willen na hun overlijden iets (blijven) betekenen voor de samenleving en nemen daarom een goed doel op in hun testament. Belangrijk hierbij is dat je kiest voor een manier die bij je past. Een schenking doe je bij leven, met een nalatenschap kun je na overlijden belastingvrij schenken aan een goed doel. Wil je een goed doel (een deel van je) geld of goederen nalaten, dan moet je dat laten vastleggen in een testament.
Wat is een ANBI-status?
De meeste goede doelen hebben een ANBI-status. Heeft het goede doel waar jij aan wilt schenken een ANBI status? Dan zijn ze volledig vrijgesteld van het betalen van erfbelasting. Het goede doel kan dan het bedrag voor de volledige 100% inzetten voor het doel wat ze dienen. De instelling krijgt deze status als het zich voor minstens 90% inzet voor algemeen belang. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling.
Goede doelen met een ANBI-status hoeven geen belasting te betalen over schenkingen en erfenissen die zij ontvangen. Klik hier voor de lijst met goede doelen, ingedeeld in verschillende categorieën. Door op het goede doel van je keuze te klikken, vind je alle informatie en een beschrijving van hun doelstelling en activiteiten.
Tips en aandachtspunten om je erfenis achter te laten voor goede doelen
Vind jij het belangrijk dat een bepaald goed doel financieel gesteund wordt? Dan zou je altijd een schenking kunnen doen. Je kunt er echter ook voor kiezen om jouw erfenis, of een deel daarvan, na jouw overlijden na te laten aan het goede doel. Je kunt dit het best vastleggen in een testament, een handgeschreven brief is namelijk niet rechtsgeldig.
Kies je voor een schenken, dan is het belangrijk om de schenking persoonlijk te maken. Kies voor een instelling of stichting die jou echt na aan het hart ligt. Misschien heb je zelf een bepaalde ziekte gehad of een naaste van je? Dan zou je het goede doel kunnen steunen die zich richt op het bestrijden van deze ziekte. Er bestaan natuurlijk nog vele andere goede doelen. Denk aan goede doelen die opkomen voor bepaalde minderheden, dieren en idealen.
Schenken aan goede doelen vastleggen in testament; wat zijn de mogelijkheden?
Het schenken aan een goed doel hoef je niet vast te leggen, dat is iets wat je bij leven kunt doen. Je bepaalt dit helemaal zelf. Als jij jouw erfenis (of een deel) wilt nalaten aan een goed doel, dan kun je dat vastleggen in jouw testament. Er bestaan hier twee mogelijkheden voor:
Legaat: Het goede doel wordt legataris. Dit goede doel ontvangt dan een specifiek geldbedrag of een bepaald eigendom (legaat) uit jouw nalatenschap;
Erfstelling: Het goede doel wordt (mede-) erfgenaam en ontvangt (een deel van) het bezit uit jouw nalatenschap.
Een legaat heeft als voordeel dat de begunstigde dit altijd kan aannemen of afwijzen. Er zitten geen verplichtingen aan verbonden. Het legaat gaat bovendien voor op de erfdelen van eventuele andere erfgenamen.
Hoe kun je goede doelen opnemen in jouw testament?
Je wensen om een goed doel te steunen na je overlijden is eenvoudig vast te leggen in een testament. Dit kan heel eenvoudig online met Thuisnotaris. Je maakt hier zelf je testament en kiest bij het onderdeel nalaten aan goede doelen zelf je goede doel. Je kunt ook meerdere goede doelen opnemen als je dit wenst. Meer informatie over nalaten aan goede doelen vindt u op de goede doelen website.
Wat zien we vaak in de praktijk?
In de praktijk blijkt dat veel mensen best bereid zijn om een goed doel te steunen na hun overlijden maar dat ze niet goed weten op welke wijzen dit mogelijk is. Ook wordt het onderwerp ‘goede doelen steunen’ in veel gevallen simpelweg niet besproken als een testament wordt gemaakt bij de notaris. Met de online Testamenthulp van Thuisnotaris kun je zelf geheel vrijblijvend je mogelijkheden ontdekken. Je zit nergens aan vast en beslist zelf of je een testament wilt opmaken waarin je nalaat aan een goed doel. Met jouw erfenis geef je anderen weer een toekomst.
Erfenis nalaten aan goede doelen vastleggen
Wil jij het nalaten van jouw erfenis vastleggen? Heb je een bepaald goed doel voor ogen die je jouw erfenis of een deel van jouw erfenis wilt achterlaten? Laat dit dan vastleggen in een testament! Bij Thuisnotaris kun je helemaal zelf een passend en goed testament samenstellen. Wij bieden drie verschillende opties op onze website: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Ook kun je hier meer informatie lezen over de kosten van een testament.
Begin direct
Regel jouw testament met Thuisnotaris
Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.
rond af voor €275 per testament