Samenlevingscontract en koopwoning
Wanneer je samen met je partner een huis koopt, is het essentieel om goede afspraken te maken over diverse aspecten van jullie samenleven. Een samenlevingscontract is een krachtig hulpmiddel om deze afspraken vast te leggen, zodat jullie beiden duidelijk weten waar jullie aan toe zijn, zowel in goede als in moeilijke tijden.
Een samenlevingscontract helpt bij het vastleggen van cruciale afspraken over eigendom, financiering, kostenverdeling en erfrecht bij de aankoop van een gezamenlijke woning.
Hoe leg je de eigendomsverhouding vast in een samenlevingscontract?
Hoe werkt gezamenlijk eigendom in een samenlevingscontract?
Als jullie beiden de woning kopen, is het belangrijk om in het samenlevingscontract vast te leggen dat de woning in gelijke delen of naar rato van jullie investeringen van jullie beiden is. Dit voorkomt onduidelijkheden over de eigendomsverhouding in de toekomst. Bijvoorbeeld, als een van jullie meer heeft ingebracht in de aankoop van de woning, kan dit worden vastgelegd, zodat de andere partner een vordering op de eerste partner heeft voor het extra ingebrachte bedrag.
Wat als de woning op naam van één partner staat?
Als de woning alleen op naam van één partner staat, moet in het samenlevingscontract worden geregeld wat er gebeurt als de eigenaar overlijdt of als jullie uit elkaar gaan. Zo kan worden afgesproken dat de andere partner het recht heeft om in de woning te blijven wonen of dat de woning moet worden verkocht en de opbrengst wordt verdeeld.
Hoe regel je de hypotheek en financiering in een samenlevingscontract?
Verdeel de hypotheeklasten in een samenlevingscontract
In het samenlevingscontract kun je afspraken maken over wie welk deel van de hypotheeklasten betaalt. Dit kan gebaseerd zijn op jullie inkomens of op een andere overeengekomen verdeling. Het is ook belangrijk om te regelen wie aansprakelijk is voor de hypotheekschuld, zodat duidelijk is wat er gebeurt als één van jullie niet meer in staat is om de betalingen te doen.
Regel aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld
Beide partners zijn meestal gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Dit betekent dat als één partner niet kan betalen, de andere partner de volledige schuld moet dragen. In het samenlevingscontract kan worden geregeld hoe jullie deze risico’s willen verdelen en wat er moet gebeuren als één van jullie failliet gaat of overlijdt.
Waardestijging of -daling van de woning
Het is verstandig om in het samenlevingscontract te regelen wat er gebeurt met de waardestijging of -daling van de woning. Als de woning in waarde stijgt, moet worden afgesproken hoe deze winst wordt verdeeld. Aan de andere kant, als de woning in waarde daalt, moet worden geregeld wie de verliezen draagt. Dit voorkomt onenigheid in de toekomst.
Hoe leg je afspraken over verbouwingen en investeringen vast?
Als jullie plannen hebben om de woning te verbouwen of te renoveren, moet in het samenlevingscontract worden vastgelegd wie de kosten hiervan draagt en hoe de investeringen worden verdeeld. Dit kan helpen om discussies te voorkomen over wie wat betaalt en wie het recht heeft om beslissingen te nemen over de woning.
Welke afspraken maak je in een samenlevingscontract bij een relatiebreuk?
Wat is een uitkoopregeling en hoe leg je dit vast?
In het geval van een relatiebreuk moet in het samenlevingscontract een uitkoopregeling worden opgenomen. Dit regelt hoe de woning wordt verdeeld of wie de woning mag houden en tegen welke voorwaarden. Zo kan worden afgesproken dat één partner de andere partner moet uitkopen of dat de woning wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld.
Welke verkoopafspraken kun je maken bij een relatiebreuk?
Als jullie besluiten om de woning te verkopen, moet in het samenlevingscontract worden geregeld hoe de verkoopopbrengst wordt verdeeld. Dit kan gebaseerd zijn op de oorspronkelijke investeringen of op een andere overeengekomen verdeling.
Hoe regel je overlijdensrisico en erfrecht in een samenlevingscontract?
Een van de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract op te stellen is om het overlijdensrisico en de erfrechtelijke aspecten te regelen. In het contract kan worden vastgelegd dat de achtergebleven partner de woning erft of het recht heeft om in de woning te blijven wonen. Dit voorkomt dat de nalatenschap van de overleden partner naar de ouders of andere familieleden gaat, wat ongewenste situaties kan veroorzaken.
Wat zijn de fiscale voordelen van een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract heeft ook fiscale implicaties. Als jullie een samenlevingscontract hebben, worden jullie fiscaal partners, wat betekent dat jullie gezamenlijk belastingaangifte kunnen doen. Dit kan leiden tot belastingvoordelen. Ook kan in het contract worden geregeld wie recht heeft op een partnerpensioen en andere nabestaandenregelingen.
Hoe helpt Thuisnotaris bij het opstellen van een samenlevingscontract?
Thuisnotaris biedt een eenvoudige en betaalbare manier om online een samenlevingscontract op te stellen. Met onze online vragenlijst kun je aangeven welke zaken je in het contract wilt opnemen. Vervolgens kun je een gratis samenvatting downloaden en in een persoonlijk afrondingsgesprek je ontwerp doorlopen met onze specialist. Onze diensten zijn volledig, flexibel en transparant, met een vaste prijs van €275 inclusief alle mogelijke clausules en ondertekening bij de notaris.
Lees ook:
Thuisnotaris – Samenlevingscontract en Hypotheek
Thuisnotaris – Wat is een Samenlevingscontract? – Een Uitgebreide Gids
Doe het eenvoudig zelf
Samenlevingscontract online opstellen
Bij Thuisnotaris maak je zelf eenvoudig online je samenlevingscontract. Hierdoor bespaar je flink op de notariskosten.
- Ontwerp gratis je samenlevingscontract online. Dit doe je door de vragenlijst in te vullen. Vervolgens kan je rustig nalezen hoe jouw samenlevingscontract er uit komt te zien.
- Plan dan een telefonisch controlegesprek met een van onze specialisten. Die loopt al je keuzes nog een keer met je door. En plant daarna een afspraak bij een van onze notarissen.
- Onderteken het samenlevingscontract bij de notaris.
Je betaal bij ons €275 per samenlevingscontract. In deze prijs zijn de notariskosten ook inbegrepen.
Onze dienstverlening
Dit maakt ons uniek
- Alles wat je bij andere online aanbieders krijgt
Plus:
- Altijd een persoonlijk gesprek.
- Ontwerp gratis, download gratis uitgebreid verslag
- Onze samenlevingscontractie bevatten alle opties
- Alles in begrijpelijke taal