Priveclausule
Privé-clausule: uitleg filmpje
Eén van de essentiële clausules die vaak in een testament wordt opgenomen, is de uitsluitingsclausule (ook wel: de privéclausule). Deze clausule speelt een belangrijke rol bij het beschermen van je vermogen en het waarborgen dat de erfenis binnen de familie blijft.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op de uitsluitingsclausule testament en antwoord geven op enkele veelgestelde vragen. We zullen bespreken wat de uitsluiting van de koude kant inhoudt, het verschil tussen een zachte uitsluiting en een harde uitsluiting met tweetrapsmaking, en waarom het toepassen van een uitsluitingsclausule van belang kan zijn bij het beschermen van je vermogen en het behouden van je erfenis.
Wat is uitsluiting van de koude kant?
Een uitsluitingsclausule (of privé-clausule) wordt opgenomen in een testament om te voorkomen dat de partner van je kind recht heeft op de erfenis. Als je kind getrouwd is (of er is sprake van geregisteerd partnerschap) dan diens partner recht hebben op de helft van de erfenis. Bijvoorbeeld als in geval van scheiding of overlijden van je kind.
Deze clausule is bedoeld om ervoor te zorgen dat het vermogen en de bezittingen binnen de familie blijven. Mocht het kind dat erft zelf overlijden of scheiden dan krijgt diens partner niets uit de erfenis.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om deze clausule toe te passen:
- Behoud van het familievermogen: Door de uitsluitingsclausule op te nemen, kan het vermogen binnen de familie blijven, zelfs als er sprake is van een echtscheiding of het overlijden van de partner van het kind van de erflater.
- Bescherming tegen eventuele financiële problemen van de partner: Door de partner uit te sluiten van de erfenis, wordt het vermogen beschermd tegen mogelijke schuldeisers of financiële problemen waar de partner mee te maken kan krijgen. Op deze manier wordt voorkomen dat het geërfde vermogen wordt aangetast door externe omstandigheden.
- Zekerheid voor toekomstige generaties: Met de uitsluitingsclausule kan de erfenis worden behouden voor toekomstige generaties binnen de familie. Door ervoor te zorgen dat de partner van het kind van de erflater geen recht heeft op de erfenis, wordt het vermogen veiliggesteld voor de volgende generaties.
Het opnemen van een uitsluitingsclausule in een testament is een persoonlijke keuze die afhankelijk is van de specifieke omstandigheden en voorkeuren van de erflater.
Het verschil tussen een zachte uitsluiting en een harde uitsluiting met tweetrap
De uitsluitingsclausule kan worden geformuleerd als een zachte uitsluiting of een harde uitsluiting met tweetrap.
Definitie van een zachte uitsluiting:
Een zachte uitsluiting houdt in dat de partner van je kind nog steeds recht kan hebben op een erfdeel. Dit erfdeel is dan alleen beschermd tegen echtscheidingen en schuldeisers. Met andere woorden, het geërfde vermogen wordt niet meegenomen in de gemeenschap van goederen bij een echtscheiding en blijft buiten het bereik van eventuele schuldeisers van de partner. Deze vorm van uitsluiting kan gunstig zijn in situaties waarin de erflater wil dat de partner een zekere mate van financiële zekerheid heeft, maar tegelijkertijd het vermogen wil beschermen tegen eventuele toekomstige risico’s of onvoorziene omstandigheden.
Definitie van een harde uitsluiting met tweetrap:
Door een harde uitsluiting met tweetrap wordt de partner van je kind volledig wordt uitgesloten van het recht op de erfenis, ongeacht de omstandigheden. Dit betekent dat de partner geen enkel deel krijgt, zelfs niet bij overlijden van je kind. Een harde uitsluiting met tweetrap wordt vaak toegepast wanneer de erflater absoluut wil voorkomen dat de partner toegang krijgt tot het vermogen, bijvoorbeeld vanwege slechte relaties, financiële onzekerheid of het beschermen van het erfgoed voor toekomstige generaties. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat de harde uitsluiting met tweetrap extra kosten en administratie met zich mee kan brengen.
Conclusie
In dit artikel hebben we de uitsluitingsclausule/privéclausule in een testament besproken, een belangrijke bepaling die helpt bij het beschermen van vermogen en het behouden van de erfenis binnen de familie.
Het opstellen van een testament en het opnemen van de juiste clausules is een belangrijke stap om je vermogen te beschermen en ervoor te zorgen dat je nalatenschap op de gewenste manier wordt verdeeld.
Bij Thuisnotaris helpen we je graag aan een passend testament waarin jouw wensen met betrekking een prive-clausule worden vastgelegd. Bij ons kan je gratis je testament verkennen en een goed leesbaar verslag downloaden. Deze spreek je nog een keer ter controle door met onze expert. Als je het testament vervolgens rechtsgeldig wil laten maken bij een notaris krijg je bij ons het scherpste tarief in de markt. Je kunt ondertekenen bij notarissen in heel Nederland.
Begin direct
Regel jouw testament met Thuisnotaris
Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.
rond af voor €275 per testament