Combinatieregel
Inleiding
Het opstellen van een testament is een belangrijk onderdeel van het plannen van je nalatenschap. Je wil er zeker van zijn dat je bezittingen op de juiste manier worden verdeeld. En dat je geliefden goed worden verzorgd na ons overlijden. Een van de mogelijkheden om de verdeling van een erfenis vorm te geven is het gebruik van de combinatieregel in een testament.
De combinatieregel biedt een alternatieve benadering ten opzichte van de wettelijke verdeling. Volgens deze verdeling erft de langstlevende partner alle bezittingen en schulden en krijgen de kinderen een niet opeisbare vordering. Met de combinatieregel kan de langstlevende partner ervoor kiezen om specifieke bezittingen, zoals een woning, door de kinderen te laten erven. Dit concept van bloot eigendom en vruchtgebruik kan verschillende voordelen en nadelen met zich meebrengen.
In dit artikel leggen we uit wat de combinatieregel precies inhoudt. Daarnaast staan we stil bij welke voordelen en nadelen er aan een dergelijke regeling zitten.
Wat is de Combinatieregel?
De combinatieregel houdt in dat de langstlevende partner ervoor kan kiezen om bepaalde bezittingen door de kinderen te laten erven. In dit geval behoudt de langstlevende partner het vruchtgebruik van de woning. Wat betekent dat hij of zij het recht heeft om in de woning te blijven wonen en de vruchten ervan te genieten. Tegelijkertijd worden de kinderen eigenaar van het bloot eigendom van de woning.
Om de combinatieregel toe te kunnen passen moet in het testament een specifieke verdeling van de bezittingen worden vastgelegd. In het testament moet duidelijk worden aangeven welke bezittingen onder het vruchtgebruik van de langstlevende partner vallen en welke bezittingen het bloot eigendom van de kinderen worden.
Voordelen van de Combinatieregel
Erfbelastingbesparing
Een van de belangrijkste voordelen van de combinatieregel is een mogelijke besparing van erfbelasting. Doordat de langstlevende partner het vruchtgebruik behoudt en het bloot eigendom naar de kinderen gaat, wordt het vermogen van de langstlevende partner verminderd. Dit kan leiden tot een lagere belastingaanslag wanneer de langstlevende partner uiteindelijk overlijdt. Lees hier verder over hoe erfbelasting werkt.
Verlaging eigen bijdrage in de zorg
Het toepassen van de combinatieregel kan ook leiden tot het verminderen van de eigen bijdrage in de zorg. De eigen bijdrage in de zorg wordt berekend op basis van het vermogen en het inkomen van de zorgbehoevende persoon. Door de combinatieregel toe te passen en het vermogen van de langstlevende partner te verminderen, kan dit leiden tot een lagere eigen bijdrage in de zorg. Dit kan vooral gunstig zijn in situaties waarin de langstlevende partner mogelijk langdurige zorg nodig heeft, zoals verpleeghuiszorg. In dit artikel leest u meer over vermogen en opname verzorgingshuis.
Nadelen van de Combinatieregel
Verlies van zeggenschap
Het belangrijkste nadeel van de combinatieregel is het verlies van zeggenschap over bepaalde bezittingen voor de partner. Wanneer de langstlevende partner het vruchtgebruik behoudt en het bloot eigendom naar de kinderen gaat, hebben de kinderen zeggenschap over het eigendom.
Complexiteit en juridische kosten
Een nadeel van de combinatieregel is de complexiteit en mogelijke juridische kosten die ermee gepaard gaan. Het opstellen van een testament met de combinatieregel vereist specifieke kennis van het erfrecht en de regels die van toepassing zijn op bloot eigendom en vruchtgebruik.
Daarnaast moet er binnen 3 maanden na het eerste overlijden de beslissing worden gemaakt over het wel of niet toepassen van de combinatieregel.
Voldoende liquide middelen beschikbaar
Indien de combinatieregel wordt toegepast, en bijvoorbeeld de woning alvast vererfd wordt aan de kinderen, moet er op dat moment ook erfbelasting worden betaald. Vooral bij het vererven van een woning kan dit bedrag hoog oplopen. Bij toepassing van de combinatieregel moeten er dus voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om deze belasting te kunnen betalen. Lees hier alles over een huis erven en erfbelasting
Conclusie
De combinatieregel in een testament biedt dus voordelen zoals erfbelastingbesparing en verlaging van de eigen bijdrage in de zorg. Het heeft echter ook nadelen, zoals het verlies van zeggenschap en complexiteit bij het opstellen van een testament. Het is essentieel om deskundig advies in te winnen om een weloverwogen beslissing te nemen en de combinatieregel effectief te benutten.
Testament vastleggen bij Thuisnotaris
Bij Thuisnotaris helpen we je graag aan een passend testament waarin jouw wensen met betrekking tot de combinatieregeling worden vastgelegd. Bij ons kan je gratis je testament verkennen en een goed leesbaar verslag downloaden. Als je het testament vervolgens rechtsgeldig wil laten maken bij een notaris krijg je bij ons het scherpste tarief in de markt.
Begin direct
Regel jouw testament met Thuisnotaris
Waarom nog langer wachten? Bij Thuisnotaris kan je je testament in kleine stapjes gratis verkennen. Eenvoudig vanuit je luie stoel.
rond af voor €275 per testament