Checklist opstellen samenlevingscontract
Als je besluit om samen te wonen, is het essentieel om duidelijke afspraken te maken over various aspecten van jullie samenleven. Een samenlevingscontract is een krachtig hulpmiddel om deze afspraken vast te leggen en zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor beide partners. In dit artikel zal een uitgebreide checklist worden gepresenteerd om je te helpen bij het opstellen van een samenlevingscontract.
Een samenlevingscontract helpt je om alle belangrijke aspecten van jullie samenleven te regelen, van financiën en eigendom tot pensioen en afspraken bij scheiding of overlijden. Met deze checklist ben je goed voorbereid om een volledig en rechtsgeldig contract op te stellen.
Welke persoonlijke gegevens en basisinformatie heb je nodig?
Voordat je aan de slag gaat met het opstellen van een samenlevingscontract, is het belangrijk om eerst de basisinformatie en persoonlijke gegevens van beide partners vast te leggen. Dit omvat:
– Volledige namen en geboortedata
– Adressen en contactgegevens
– Burgerservicenummers
– Eventuele eerdere huwelijken of samenlevingscontracten
Deze informatie vormt de basis voor alle verdere afspraken die je in het contract wilt opnemen.
Welke financiële afspraken zijn belangrijk in een samenlevingscontract?
Financiële afspraken zijn een cruciaal onderdeel van elk samenlevingscontract.
Hoe worden de kosten verdeeld?
Bespreken hoe de kosten van de huishouding worden verdeeld is essentieel. Hoe verdelen jullie de kosten van de huishouding? Bijvoorbeeld, betaalt elk van jullie de helft, of betaalt de partner die het meest verdient een groter deel?
Wat zijn de eigendomsrechten van goederen?
Leg vast wie de eigenaar is van de verschillende goederen, zoals meubels, auto’s en andere bezittingen. Ook is het belangrijk om aan te geven of bepaalde goederen gemeenschappelijk eigendom zijn of niet. Noteer alle dure zaken die jullie samen kopen en bepaal wie wat krijgt als jullie uit elkaar gaan.
Hoe worden schulden en aansprakelijkheid vastgelegd?
Bespreken wie verantwoordelijk is voor eventuele schulden en hoe jullie aansprakelijkheid willen regelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hypotheekschulden, creditcardschulden of andere leningen.
Wat regelt een samenlevingscontract over woning en hypotheek?
Als jullie een woning kopen of al een woning hebben, zijn er bepaalde belangrijke punten om in het samenlevingscontract op te nemen.
Hoe wordt het eigendom van de woning geregeld?
Bepaal of de woning van een van jullie beiden is of gemeenschappelijk eigendom. Als een van jullie meer bijdraagt aan de financiering van het huis, wat betekent dat dan voor de eigendomsverhouding?
Wat betekent een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract?
Een verblijvingsbeding regelt dat de overblijvende partner het recht heeft om in de woning te blijven wonen als de andere partner overlijdt. Dit is alleen mogelijk via een notarieel samenlevingscontract.
Welke afspraken maak je over pensioen en verzekeringen?
Pensioen en verzekeringen zijn belangrijke aspecten om in het samenlevingscontract te regelen.
Hoe regel je het partnerpensioen?
Afspraken over partnerpensioen kunnen alleen via een notarieel samenlevingscontract worden geregeld. Meld elkaar aan als begunstigde voor het partnerpensioen.
Wat moet je weten over overlijdensrisicoverzekeringen?
Bespreken hoe jullie de overlijdensrisicoverzekeringen hebben geregeld. Het is handig om deze kruislings af te sluiten, zodat beide namen op de polis staan. Dit voorkomt erfbelasting bij overlijden.
Welke regelingen maak je bij een scheiding?
Afspraken over wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan, zijn essentieel om te regelen.
Hoe wordt de verdeling van goederen vastgelegd?
Leg vast wie welke spullen krijgt als jullie uit elkaar gaan. Dit gaat over zowel gemeenschappelijke als persoonlijke eigendommen.
Wat zijn de afspraken over woning en hypotheek bij scheiding?
Bepaal wie de koopwoning of huurwoning krijgt en hoe de hypotheekschuld wordt verdeeld. Ook kan worden afgesproken of een van de partners recht heeft op partneralimentatie.
Wie betaalt de verhuis- en herinrichtingskosten?
Afspraken over wie de verhuis- en herinrichtingskosten betaalt als een van de partners verhuist, zijn ook belangrijk.
Welke afspraken maak je bij overlijden?
Afspraken over wat er gebeurt als een van de partners overlijdt, moeten duidelijk in het samenlevingscontract worden vastgelegd.
Waarom zou je een testament opstellen?
Overweeg of een testament nodig is ten gunste van de langstlevende partner. Maak onderscheid tussen situaties met en zonder kinderen.
Hoe regel je erfgenamen in een samenlevingscontract?
Bepaal of bepaalde goederen naar de familie van de overledene moeten gaan in plaats van naar de partner. Een verblijvingsbeding kan hierbij helpen.
Welke afspraken maak je over kinderen?
Als jullie kinderen hebben of plannen om kinderen te krijgen, zijn er extra afspraken nodig.
Hoe verdeel je de kosten voor opvoeding en verzorging?
Leg vast wie de kosten betaalt voor school, sport, kleding, medische zorg, spaarrekeningen en vakanties. Als jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn, moet je zelf afspraken vastleggen in het samenlevingscontract.
Wat is het belang van een ouderschapsplan?
Maak een ouderschapsplan als jullie niet getrouwd of geregistreerd partner zijn. Hierin leg je vast wie het ouderlijk gezag heeft en hoe de zorg en opvoeding geregeld worden.
Hoe regel je de ondertekening en notariële akte?
Een notarieel samenlevingscontract biedt extra zekerheid en rechtsgeldigheid.
Wat houdt een notariële akte in?
Een notarieel samenlevingscontract moet door een notaris worden ondertekend. Thuisnotaris biedt een eenvoudige en betaalbare manier om online een samenlevingscontract op te stellen, inclusief een persoonlijk afrondingsgesprek en ondertekening bij een notaris.
Wat zijn de kosten en wat is de procedure?
Thuisnotaris hanteert een vaste prijs van €275 voor het opstellen, ondertekenen en rechtsgeldig maken van een samenlevingscontract. Dit proces omvat een online vragenlijst, een persoonlijk afrondingsgesprek, en de ondertekening bij een notaris. Er zijn geen extra kosten voor aanvullende regelingen of clausules.
Waarom is een samenlevingscontract zo belangrijk?
Een samenlevingscontract is een essentieel document dat zorgt voor duidelijkheid en zekerheid in jullie samenleven. Door alle belangrijke aspecten, van financiën en eigendom tot pensioen en afspraken bij scheiding of overlijden, vast te leggen, voorkom je toekomstige conflicten en zorg je voor een heldere regeling.
Thuisnotaris biedt een eenvoudige, betaalbare en volledige manier om een samenlevingscontract op te stellen, waardoor jullie kunnen genieten van de zekerheid die een goed geregeld contract biedt.
Lees ook:
Thuisnotaris – Kan je zelf een samenlevingscontract opstellen?
Thuisnotaris – Checklist opstellen samenlevingscontract
Het Juridisch Loket – Wat zet ik in een samenlevingscontract?
Eerste Koophuis – Checklist samenlevingscontract
KNAB Bieb – Dit zet je in een samenlevingscontract
Doe het eenvoudig zelf
Samenlevingscontract online opstellen
Bij Thuisnotaris maak je zelf eenvoudig online je samenlevingscontract. Hierdoor bespaar je flink op de notariskosten.
- Ontwerp gratis je samenlevingscontract online. Dit doe je door de vragenlijst in te vullen. Vervolgens kan je rustig nalezen hoe jouw samenlevingscontract er uit komt te zien.
- Plan dan een telefonisch controlegesprek met een van onze specialisten. Die loopt al je keuzes nog een keer met je door. En plant daarna een afspraak bij een van onze notarissen.
- Onderteken het samenlevingscontract bij de notaris.
Je betaal bij ons €275 per samenlevingscontract. In deze prijs zijn de notariskosten ook inbegrepen.
Onze dienstverlening
Dit maakt ons uniek
- Alles wat je bij andere online aanbieders krijgt
Plus:
- Altijd een persoonlijk gesprek.
- Ontwerp gratis, download gratis uitgebreid verslag
- Onze samenlevingscontractie bevatten alle opties
- Alles in begrijpelijke taal