Wat is het verschil tussen een schenking en gift?
Wat is het verschil tussen een schenking en gift?
Er zijn verschillende manieren waarop je iemand geld kunt geven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan geld lenen, een gift of een schenking. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een schenking en gift? De twee lijken veel op elkaar, het gaat daarnaast niet om een duidelijke afspraak, zoals een lening of erfenis. De overeenkomst is dat iemand geld geeft aan een ander persoon. Toch liggen er enkele verschillen tussen de twee. Die lees je in dit artikel.
Wat is een schenking?
In geval van een schenking gaat het altijd om een overeenkomst tussen twee partijen. De overeenkomst is dat de ontvanger van de schenking er niets voor terug hoeft te doen. Hij of zij hoeft het geld niet terug te betalen, daarnaast is er ook geen afspraak over het leveren van een dienst of product. Een schenking betekent dat de schenker armer wordt, maar er niets voor terug hoeft. Dit principe gaat al op bij lage bedragen, maar in de meeste gevallen gaan schenkingen om een hoger bedrag. In veel gevallen wordt de schenking ook schriftelijk op papier gezet.
Het verschil tussen een schenking en gift
Een schenking wordt altijd zonder tegenprestatie van de andere partij gegeven. Dat is het grote verschil met een gift. In geval van een gift kan er namelijk wel sprake zijn van een tegenprestatie. Je kunt bijvoorbeeld iemand iets verkopen dat eigenlijk €500,- waard is. Als jij het dan verkoopt voor €100,- dan doe je een gift, maar je verwacht er wel iets voor terug. Een tegenprestatie is geen eis van een gift. Er is echter wel altijd sprake van een eenzijdig besluit en niet van een overeenkomst tussen twee partijen. De gever van een gift is nooit verplicht om iets af te staan zonder tegenprestatie.
Belasting over gift of schenking
Als je geld van iemand ontvangt, dan moet je daar belasting over betalen. Bij een gift hangt het van de tegenprestatie af hoeveel en wat voor belasting je betaalt. Een gift kan bijvoorbeeld ook arbeid zijn, in dat geval betaal je inkomstenbelasting.
Als je een schenking krijgt of geeft, dan wordt daar schenkbelasting over geheven. Er is echter vaak sprake van een vrijstelling. De hoogte hiervan is afhankelijk van de relatie tussen de gever en ontvanger. Daarnaast is het belangrijk waar het geld voor bedoeld is. Doe je als ouder een schenking aan één van je kinderen voor een studie of het kopen van een woning? Dan geldt een hogere vrijstelling. Schenk je aan goed doelen met een ANBI-status? dan hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald.
De schenkbelasting tarieven hangen dus af van bepaalde factoren, daarom varieert het tussen 10% en 40%. De laagste tarieven gelden voor ouders en kinderen. Hoe verder de relaties uit elkaar staan, des te hoger wordt het tarief. Dat geldt echter niet voor goede doelen die ANBI erkend zijn, zij betalen geen belasting over schenkingen.
Schenktraditie zekerstellen door middel van een levenstestament
Veel mensen willen hun kinderen schenkingen doen in de vorm van geld. Het kan echter gebeuren dat je bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam wordt. Een rechter kan daardoor niet akkoord gaan met eventuele schenkingen. Het is daarom erg belangrijk om een levenstestament vast te leggen. Lees hier alles over waarom een levenstestament belangrijk is.
Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.
Onze werkwijze onderscheidt zich doordat we altijd een persoonlijk controle gesprek met je hebben om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.
Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek
Gratis verkennen
Maak eenvoudig je eigen document
Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.