Wie erven zonder testament?

wie erft zonder testament

Erfenis verdelen zonder testament

Erven zonder testament; hoe zit dat precies? Wanneer er geen testament is opgemaakt door de overledene en er dus geen erfgenamen aangewezen zijn, dan wordt door de wet bepaald wie de erfgenamen zijn. Dit wordt de wettelijke verdeling genoemd. Als je in dit geval een erfgenaam bent, dan heb je direct een bepaalde verantwoordelijkheid. Je hebt namelijk niet alleen recht op een deel van de erfenis, je bent ook verantwoordelijk voor de afhandeling van de erfenis. Wat gebeurt er precies bij een erfenis zonder testament? En wie zijn de erfgenamen bij geen testament? In dit blog vertellen we er meer over.

Wie zijn de erfgenamen bij geen testament?

Als er geen testament is opgemaakt dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Je kunt hierbij vier groepen onderscheiden die als volgt ingedeeld worden:

  1. Echtgenoot/ geregistreerd partner en kinderen;
  2. Ouders, broers en zussen;
  3. Grootouders;
  4. Overgrootouders.

Wanneer er in de ene groep nog erfgenamen zijn, dan komt de volgende groep niet aan bod. Als er in alle groepen geen erfgenamen zijn, dan gaar de erfenis naar de het Rijksvastgoedbedrijf van de overheid. Het is een van haar taken om de erfgenamen op te sporen.

Erfenis zonder testament; de uitzonderingen

Is er een erfenis, maar geen testament, dan komen volgens de wet allereerst de partner en kinderen aan de beurt, vervolgens de ouders, broers en zussen en tot slot de grootouders en overgrootouders. Er zijn echter wel uitzonderingen bij de verdeling van de erfenis. Van de vier groepen hebben alle erfgenamen (die in dezelfde groep zitten) recht op een even groot deel. Een uitzondering hierop zijn de partner en de ouders. Er zijn aparte regels gemaakt voor de partner en de ouders hebben altijd recht op een kwart van de erfenis. Bij alle groepen (met uitzondering van de partner) heb je te maken met plaatsvervulling.

Plaatsvervulling vindt plaats wanneer iemand is overleden, onwaardig is, onterfd is of de erfenis heeft verworpen. Iemand anders neemt dan zijn/haar plaats in. Iemand is onwaardig wanneer hij/zij is veroordeeld voor het ombrengen van de erflater, een poging daartoe of is veroordeeld voor een misdrijf tegen de erflater waar een gevangenisstraf van ten minste vier jaar voor staat.

Erven zonder testament; wat zijn de taken van de erfgenamen?

Bij een erfenis zonder testament hebben de erfgenamen niet alleen recht op een deel van de erfenis, ze hebben ook de taak om de nalatenschap te verdelen. In veel gevallen gaat dit goed, maar soms kan dit vervelende situaties opleveren binnen families. Om dit te voorkomen zou je een nalatenschapsafwikkelaar in kunnen schakelen. Een nalatenschapsafwikkelaar kan helpen om tot goede afspraken te komen. Levert het verdelen van de erfenis toch nog problemen op? Dan kan een mediator uitkomst bieden. Is er geen overleg meer mogelijk binnen de familie? Dan kun je naar de kantonrechter stappen voor de verdeling van de erfenis. Je hebt hiervoor wel een advocaat nodig.

 

Regel het zelf goed, vergeet geen testament op te stellen

In dit blog heb je kunnen lezen wie erven zonder testament. Het afronden van een erfenis, wanneer er geen testament is, kan veel tijd in beslag nemen en irritatie, of zelfs erger, opleveren. Niemand wil op een vervelende manier een erfenis afhandelen of uiteindelijk via de kantonrechter tot een eerlijke verdeling komen. Het is daarom in ieders belang om dit te allen tijde te voorkomen. Daarom raden we aan om tijdig een testament op te stellen.

Bij Thuisnotaris regel je online je samenlevingscontract, testament en levenstestament tegen een vaste lage prijs. Je kunt in onze tool eenvoudig gratis zelf ontdekken hoe je testament er uit zou moeten zien. Wil je dit vervolgens rechtsgeldig maken? Dan biedt Thuisnotaris het meest uitgebreide testament tegen de scherpste prijs.

Onze werkwijze onderscheidt zich doordat we altijd een persoonlijk controle gesprek met je hebben om de kwaliteit te waarborgen. Na afloop van het gesprek ontvangt je een gespreksverslag in duidelijke en begrijpelijke taal.

Wil je liever een uitgebreid gesprek met een van onze experts? Dat kan ook. Kies dan voor een begeleidingsgesprek

 

Gratis verkennen

Maak eenvoudig je eigen document

Bij thuisnotaris kan je helemaal gratis je document samenstellen. Vul de online vragenlijst in en download gratis een goed leesbare samenvatting. Maak je document vervolgens rechtsgeldig tegen het scherpste tarief.